- Îşi are originea în operele lui Marx care a fundamentat teoria "luptei de clasă" şi este un partid de extremă stângă. Lenin a dezvoltat teoria marxistă, susţinând că revoluţia proletară poate să iasă victorioasă şi într-un stat mai puţin dezvoltat cum era Rusia. Ideologia comunista promitea oamenilor o schimbare totală a modului de viaţă prin realizarea unei societăţi fără clase, în care să fie instaurate egalitatea şi dreptatea. Teoria marxistă susţinea că era necesară menţinerea statului. ca instrument al dictaturii proletariatului, necesar reprimării oricărei forme de rezistenţă a duşmanilor clasei muncitoare. Afectată de sărăcie generalizată şi înfrângerile de pe front, Rusia devine mult mai slabă pe plan politic şi izbucneşte astfel, în februarie 1917, Revoluţia de la Petrograd condusă de Partidul Constituţional Democrat(al burgheziei) şi de menşevici. Ulterior acestei revoluţii, ţarul a abdicat, iar bolşevicii, conduşi de Vladimir Ilici Lenin declanşează acţiuni în forţă pentru preluarea puterii, terminate cu lovitura de stat de la 25 octombrie 1917. Denumită "Revoluţia din Octombrie", această manifestaţie este considerată actul de naştere al statului sovietic.
- Reformele adoptate de bolşevici:
- Naţionalizarea fabricilor şi a băncilor;
- Naţionalizarea pământului;
- Proclamarea dreptului la autodeterminare a naţiunilor;
- Proprietatea privată a fost înlocuită cu cea de stat sau a fost colectivizată.
În 1922 s-a creat U.R.S.S. (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste), stat creat de Rusia Sovietică, Bielorusia, Transcaucazia şi Ucraina.
Pluripartidismul a fost abolit, singurul partid "legal" fiind PCUS (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice).
Totalitarismul s-a consolidat în timpul conducerii lui Iosif Visarionovici Stalin (1924-1953), succesorul lui Lenin. Din 1929 s-a trecut la colectivizarea forţată a agriculturii, industrializarea forţată şi trecerea la planurile cincinale. Economia URSS a progresat rapid în domeniile: energetic, metalurgic, construcţiilor de maşini(Volga; Волга în rusă). Activitatea culturală a fost subordonată cultului personalităţii, care a căpătat proporţii fără precedent. Astfel au fost cenzurate sau scoase din biblioteci, muzee sau galerii de artă cărţi, picturi sau sculpturi ale autorilor care erau consideraţi anti-comunism. Opozanţii politici, din orice categorie socială, fie au fost executaţi, fie au fost trimişi în inchisoare sau în lagăre de muncă (Gulaguri), unde milioade de oameni şi-au pierdut viaţa.
După moartea lui Stalin, noul secretar al partidului, Nikita Hruşciov, a dezvăluit, în 1956, crimele comise din ordinul lui Stalin şi a condamnat cultul personalităţii acestuia. Acesta este momentul în care comunismul intră în declin.
După 1985, Mihail Gorbaciov, noul secretar general al partidului, a iniţiat politica perestroika(reconstrucţie) şi glasnost(deschidere) prin care a încercat reformarea partidului şi statului sovietic, fără însă să rezolve criza de sistem. Ca urmare, în 1989, sistemul comunist european s-a prăbuşit.
Alte state comuniste:
- Bulgaria
- Mongolia
- Cehoslovacia
- România
- Iugoslavia
- Polonia
- Ungaria
- China
- Koreea de Nord
- Cuba
- Laos
- Vietnam
Dictatura proletariatului - concepţie comunistă cu privire la cucerirea puterii în stat şi menţinerea ei prin partidul clasei muncitoare (comunism), care trebuia să pună, pe ptrimul plan rolul conducator exclusiv al clasei muncitoare (proletariatul). Acest concept a fost lansat în 1848 de către Marx şi Engels în lucrarea "Manifestul Partidului Comunist"
Surse:
Manual de istorie pentru clasa a XII-a, Editura Ditactică şi Pedagogică;
Manual de istorie pentru clasa a XII-a, Editura Corint - Zoe Petre;
Manual de istorie pentru clasa a XII-a, Editura Corvin.
Trimiteți un comentariu